Photo 2

Faqja parë  Velekinca Natyra Gjilan Mergata Shqiptare Poezi Shqipë Gjuha Shqipe  Dardania Kosova ilirët Leka i Madhë Hundëzakët Deltar ilir Çamëria  Epiri Etrusket Arvanitët Pellazgët Pelasget Atlantis Atlantida Kafshët  Evolut Loja Shahut Contact Blog

Leka i Madh - Alexander der Große - Alexander the Great


Aleksandri i Madh (në greqisht: Μέγας Αλέξανδρος) gjithashtu i njohur si Aleksandri i III i Maqedonisë, ishte mbret i Maqedonasve dhe Grek i lashtë.

Epoka e Aleksandrit përbën gur themeli për mbretërit që vijuan dhe shënon fundin e lashtësisë klasike.

 Aleksandri i Madh ishte një ndër komandantët më të suksesshëm të të gjitha kohërave, ku në moshën 32 vjeçare kishte pushtuar pjesën më të madhe të botës së atëherëshme (në shek IV p.e.r).

Aleksandri lindi në Pela të Maqedonisë në vitin 356 p.e.r. Prindërit e tij ishin mbreti i Maqedonisë Filipi II dhe nëna e tij princesha e Epirit, Olimpia. Pas vdekjes së Filipit II, i biri u ngjit në fron për të vazhduar taditën mbretërore. Historia ka treguar se Filipi II, ishte një komandant, diplomat dhe politikan shumë i zoti. Në përgjithësi ishte njeri korrekt por jo rrallë herë shfaqte shenja dhune dhe pasione të egra.

 Aleksandri përfundoi bashkimin e të gjithë qytet-shteteve greke të kohës dhe pushtoi pjesën më të madhe të botës së atëherëshme (Azisë së Vogël, Persisë, Egjiptit) duke arritur deri në Indi.


Aleksandri lindi në Korrik të 356 p.e.r në Pela, kryeqyteti shtetit Maqedonas. Gjeneologjia e tij përbëhej nga dy figurat më të shquara të traditës së lashtë greke. Ajo e Herakliut (njeriut me fuqi të mbinatyrëshme dhe Neoptolemos, djalit të heroit Akil, që themeloi shtëpinë mbretërore të Molosëve. Origjina legjendare e Aleksandrit luajti rol të rëndësishëm në formimin e karakterit, që në hapat e para të jetës së tij. Po aq e adhurueshme ishte dhe mënyra e arsimimit, e ëma dhe i ati i tij u kujdesuan që pranë Aleksandrit të qëndronin njërëz me nivel të lartë arsimor, njëri prej tyre ishte dhe Aristoteli. Në 340 p.e.r Aleksandri ndërpreu studimet dhe u kthye në Pela, ku mori pjesë në jetën aktive të Maqedonisë.


Filipi pajtoi mësuesit më të mirë për Lekën. Ky mësoi të fliste, të shkruante e te lexonte në greqisht, ashtu siç bënë edhe shumë shqiptarë të kulturuar njëzet e dy shekuj më vonë. Mirëpo, për shkak të antipatisë së ndërsjelltë midis Filipit dhe grekëve, përgjegjësit e drejtperdrejtë për edukimin e Aleksandrit nuk ishin grekë. Dy prej tyre ishin Leonidha, një farefis i nënës së tij molose, Olimpias, dhe Lisimaku, arkanani nga krahina e Dodonës pellazge. Më vonë, Aleksandri deklaroi se Leonidha i rreptë e kishte bërë të fortë e të qëndrueshëm, duke e pajisur me dy “kuzhinierë” të shkëlqyer: një marshim gjatë natës, për të shijuar mëngjesin dhe një mëngjes të pakët, për të shijuar drekën.

Më në fund Filipi vendosi që Aleksandri të edukohet nga Aristoteli, një filozof maqedon nga qyteti Stagira, nxënës i Platonit. 

Ptolemy was the greatest geographer of ancient times. The map on the bottom left shows the world as Ptolemy described it.

Ptolemy lived and worked in Alexandria, the Greek and Roman administrative capital of Egypt.

His great work on geography and mapmaking, called the Geography, appeared around the year 150 AD. It influenced philosophers and scientists for 1500 years.

Alexandria - Aleksandria
Aleksandria ishte një nga qytetet më të famshëm në botë. Ajo u themelua rreth një qytet të vogël pharaonic c. 331 para Krishtit nga Aleksandri i Madh.

Aleksandri kishte për qëllim të zëvendësojë Naucratis si një qendër helenistike në Egjipt, dhe që të jetë lidhja midis Greqisë dhe të pasur Luginës Nil. Një qytetin egjiptian, Rhakotis, ekzistonte tashmë në breg, dhe më vonë i dha emrin e saj për të Aleksandrisë në gjuhën egjiptiane (Egypt. Ra'qedyet). Ajo vazhdoi të ekzistojë si tremujorin e egjiptian të qytetit. Disa muaj pas themelimit, Aleksandër la Egjipt për Lindjen dhe kurrë nuk u kthye në qytetin e tij.

Pas Aleksandri u nis, mëkëmbës të tij, Cleomenes, vazhdoi zgjerimi. Pas një luftë me pasardhësit tjerë të Aleksandrit, Ptolemeu i tij i përgjithshëm arriti në sjelljen e trupit Aleksandri për të Aleksandrisë.

Aleksandri nuk ishte vetëm një qendër e helenizmit,
por ishte edhe në shtëpi për komunitetin më të madhe hebreje në botë.

Septuagint, një përkthim grek të Biblës hebraike, është prodhuar atje.

Ptolemies fillim të mbajtur atë me qëllim dhe nxitur zhvillimin e muzeut
 të tij në qendër drejtuese Helenistike e të mësuarit (Biblioteka e Aleksandrisë),
por ishin të kujdesshëm për të ruajtur dallimin e etnive të tre më të madhe popullata e saj është: greke, hebreje, dhe egjiptian.

Nga kjo ndarje u ngrit shumë e turbullirave më vonë, e cila filloi të manifestuar veten nën Ptolemeu Philopater që mbretëroi 221-204 para Krishtit. Mbretërimit të Ptolemy VIII Physcon 144-116 para Krishtit u shënua nga purges dhe luftë civile.

Qyteti kaluar formalisht nën juridiksionin e romake në 80 pes, në përputhje me vullnetin e Ptolemeu Aleksandrit, por vetëm pasi ajo ka qenë nën ndikimin romak për më shumë se njëqind vjet. Ajo u pushtua nga Julius mbret në 47 pes,
gjatë një intervenimi romake në luftën e brendshme civile midis mbretit Ptoleme XIII dhe këshilltarëve të tij,
 dhe i sajuar mbretëresha Kleopatra VII. Ajo u pushtua përfundimisht nga Oktavian, Augustus ardhmen perandor më 1 gusht 30 para Krishtit, me emrin e muaj më vonë duke u ndryshuar në gusht për të përkujtuar fitoren e tij.

Në vitin 115, pjesë e madhe e Aleksandrisë u shkatërruan gjatë luftërave greko-çifute civile, e cila i dha Hadrian dhe arkitekti i tij, Decriannus, një mundësi për të rindërtuar atë. Në 215 Caracalla perandor vizitoi qytetin dhe, për shkak të disa satires fyese se banorët i kishte urdhëruar në atë, befas i urdhëroi trupat e tij për të vënë në vdekje të gjithë të rinj të aftë për të armëve duke. Më 21 korrik 365, Aleksandri ishte shkatërruar nga një cunami (365 tërmet Kretë), një ngjarje e dyqind vjet më vonë akoma çdo vit përkujtohet si "dita e tmerrit". Në fund të shekullit 4, persekutimin e paganëve të reja Romakëve krishterë kishte arritur nivele të reja të intensitet. Në 391, Theophilus Patriarku shkatërruar të gjitha tempujt pagane në Aleksandri nën urdhërat e perandorit Theodosius I. Brucheum dhe lagjeve hebraike ishin të vetmuar në shekullin e 5. Në kontinent, jeta duket se kanë përqëndruar në afërsi të Serapeum dhe Caesareum, të dy kishave të krishtera të cilat u bë. Pharos dhe lagjet Heptastadium, megjithatë, mbeti i populluar dhe kishin mbetur të paprekura.


Në 619, Aleksandri ra në duart e Persians Sassanid.

Edhe pse perandorit bizantin Heraclius mbuluar atë në 629, në 641 arabët në bazë të përgjithshme ibn Amr el-Sa të kapur atë pas një rrethimi që zgjati katërmbëdhjetë muaj.


Alexandria  like New York  today.