Photo 3

Faqja parë  Velekinca Natyra Gjilan Mergata Shqiptare Poezi Shqipë Gjuha Shqipe  Dardania Kosova ilirët Leka i Madhë Hundëzakët Deltar ilir Çamëria  Epiri Etrusket Arvanitët Pellazgët Pelasget Atlantis Atlantida Kafshët  Evolut Loja Shahut Contact Blog

Loja SHAHUT

Shahu
Shah (nga persishtja shah - mbretë) është lojë strategjike për dy lojtarë e luajtur mbi tabelë. Në këtë lojë vetëm ngjyrat e figurave, që përcaktojnë filluesin e lojës, i takojnë fatit, kurse të gjitha veprimet tjera i mbesin aftësive mendore të lojtarëve. Qëllimi i lojës së shahut është marrja e figurës së mbretit të kundërshtarit.

Loja
Loja e shahut klasifikohet në lojërat në tabelë, dhe në Evropë është e njohur me këtë emër. Në Azi luhen lojëra të ngjashme me të, si lojërat xiangqi, shogi dhe makruk.

Shahu luhet për argëtim dhe si garë sportive në federata të ndryshme të shahut anë e mbanë botës.

Në kohën e internetit mbahen edhe turne virtuale, lojërat e të cilave luhen me E-mail ose ndonjë metodë tjetër që ofron teknologjia e internetit.

Loja e shahut është po ashtu e njohur për probleme që ofrohen për zgjedhje nga të interesuarit. Për këtë temë janë shkruar shumë libra të cilët mundohen të japin zgjedhje për situata të ndryshme.

Loja e shahut është një ndër lojërat logjike më komplekse. Mundësia teorike e pozicionimeve llogaritet të jetë rreth 21043 (9.42313), ndërsa mundësia e lëvizjeve llogaritet të jetë një shumëfish i kësaj apo sa përafërsisht numri atomeve në gjithësi.


Tabela e shahut
Loja e shahut luhet në një tabelë katrore e cila ndahet në 64 (8x8) fusha katrore. Këto fusha janë të radhitura në 8 radhë me nga 8 fusha. Fushat alternojnë ngjyrën mes të bardhës dhe të zezës.

Figura e Shahut
Lojtarët i ndajnë 32 figura, nga të cilat 16 janë të bardha dhe 16 të zeza.

Ndër 16 figurat, tetë janë figura "ushtari", dy "kali", dy "oficeri", dy "topa", një "mbreti" dhe një figurë "mbretëreshe".

Figurat zakonisht janë nga druri ose plastika por për adhuruesit ndërtohen edhe nga materialet tjera dekorative.

shqip Shah     english Chess      deutsch Schach      italiano  Scacchi      français  ÉchecsMë poshtë janë shënuar  rregullat   se si  mundeni  me lujt shah në   www.playok.com dhe ne disa website tjerë.                                                                                                                     
Kshyerni me kujdes  deri në fund.

"Schach ist das schnellste Spiel der Welt, weil man in jeder Sekunde Tausende von Gedanken ordnen muss." 
Albert Einstein Intelligenz lässt sich nicht am Weg, sondern nur am Ergebnis feststellen. 
(Garry Kasparow)


Schach ist wie Liebe - Allein macht es weniger Spaß. 
(Stefan Zweig)

"Chess is mental torture." 
"Schach ist geistige Tortur." 
-- WM Garry Kasparov  

"Gewinnen beim Schach fördert das Selbstvertrauen." 
Garri Kasparow (Schachspieler)
     

Loja e shahut klasifikohet në lojërat në tabelë, dhe në Evropë është e njohur me këtë emër. 

Shah (nga persishtja shah - mbret) është lojë strategjike për dy lojtarë e luajtur mbi një tabelë katrore e cila është e ndarë në 64 fusha katrorë të vegjël të cilët janë të ngjyrave të bardhë dhe të zezë ç'do fushë e bardhë kufizohet me fusha të zeza dhe anasjelltas.

 Në këtë lojë vetëm ngjyrat e figurave, që përcaktojnë filluesin e lojës zgjidhen rastësisht, kurse të gjitha veprimet tjera i mbesin aftësive mendore të lojtarëve.

Qëllimi i lojës së shahut është marrja e figurës së mbretit të kundërshtarit.

Brief Description