Photo

Faqja parë  Velekinca Natyra Gjilan Mergata Shqiptare Poezi Shqipë Gjuha Shqipe  Dardania Kosova ilirët Leka i Madhë Hundëzakët Deltar ilir Çamëria  Epiri Etrusket Arvanitët Pellazgët Pelasget Atlantis Atlantida Kafshët  Evolut Loja Shahut Contact Blog

Etrusker

Etruskët - 3 mijë vjet mistere.

Etruscans ishin një popull i lashtë që jetonin në veri të Italisë qendrore në fushën e sotme rajonet e Toscana, Umbria dhe Lazio.

Qytetërimi etrusk është dallueshėm në këtë zonë 800-100 pes. Pas pushtimit romak (300-90 pes), shkoi në etruskëve në Perandorinë Romake. Me eksplorimin e historisë etrusk, gjuha dhe kultura janë të punësuar Etruscologji.


Janë një prej popujve më enigmatikë të historisë sonë. Gjuha e tyre dhe origjina e tyre mbeten edhe sot, një rebus i padeshifrueshëm. U shfaqën në brigjet tokësore pothuajse 3 mijë vite më parë. Po nga vinin? Dhe mbi të gjitha, si u zhdukën etruskët, qytetërimi më i lashtë i Italisë?